Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2010 13:22 - ГЪРЦИЯ
Автор: hariiv Категория: Технологии   
Прочетен: 1026 Коментари: 1 Гласове:
0



               Винаги,когато съм минавал границата с Гърция съм се удивлявал на отличната инфраструктура.Питам се  - къде потънаха тези пари, дадени на България от ЕС. Да, разбира се Гърция получи много повечи – и все пак.До Солун няма големи фабрики и заводи, а гърците живеят добре.Каменистата почва накарала по-голямата част от гърците да не свързват доходите си с обработването на земята-особено онези – на юг.На север  днес  е по-различно, защото навсякъде виждаме засяти площи – за разлика от България.Та каменистата почва накарала гърците да се насочат към коробоплаването.Казано на жаргон  - тук няма кой да ги бие на Балканите.Така се достигнало до силната връзка със Западна Европа.Гърция първа докарала  на Балканите идеите на Запада, техническите нововъведения. Затова и Възраждането тук започва най-рано от всички балкански държави.Разбира се има и други причини – Гърция има най-значимата древна култура,  отделечена е от Османската империя, ползва редица превилегии – данъци ( затова българите са ставали елини, -интереса клати феса ), запазва част от своите институции – Патриаршията.И една друга,  на която не се обръща внимание  - каменистата почва отказала турците да се заселват в тези региони.Това е свързано със спахийската система, на която е основана армията-получаваш земя-осигуряваш войници.

         От началото на 20 век до края на Втората световна кореспондентите на западните вестници за Балканите, скъпи ми читателю,  резидират в София, а не в Атина или друго място.Отговорът – България е най- развитата икономичски държава в региона.Гърция се раздира от противоречия,  а България е Швейцария на Балканите .

       И сега бъдете внимателни, защото идва разликата.Тя е поучителна .На срещите в Москва и Ялта Ние сме подарени на СССР, а Гърция – на Запада.Няма държава,която да е била в комунизъм и да стане цветуща и по-добра от преди.Колкото и да критикуваме западното влияние – там винаги берат плодове – Япония , Тайван , Хон Конг , Малайзия и много други.Япония през 80 години изпревари дори учителя си  - САЩ в много отношения.

И другата разлика – през 1981 Гърция влиза в ЕС- получава много пари, с които създава своята инфраструктура.А знаети ли какво правим ние тогава – пъчим мускули като за Мистър Олимпия- показваме колко сме били велики и колко още по-велики сме могли да бъдем – честваме 1300г. от създаването на България.Влизаме в ЕС през 2007,но парите попадат в обръчи от фирми.Далаверата – даваш ми голяма част от парите  - усвояваш кинтите.

Изводът е че ние сме си виновни за нашето деридже, а не някой друг.Не -лукавите елини.И Вас да ви нападат едновременно 5 племена- и вие ще действате с дипломация, а не със сила.Както прави Гърция до ден днешен.И ще видите  ,че в крайна сметка тя ще има съдбата на онази умна жена,която въпреки перипетите – почти винаги си живее добре.А не като нас – скорозрейност- от едната крайност в друга.Това държавата го налага.Иван Рилски и поп Богомил са различни, но и двамата бягат от държавата.

Трябва да бъдем по-умни.Не природните богатства, а разумът определя живота на хората.Това показва и историята на Гърция и БЪЛГАРИЯ.

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - откритието на века
30.08.2010 22:53
разумът над всичко
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hariiv
Категория: Технологии
Прочетен: 113507
Постинги: 18
Коментари: 33
Гласове: 84
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930